piersi z kurczaka panierowane w bułce tartej

piersi panierowane w bułce – ulubione, szybkie danie

Kotlety z piersi panierowane w bułce to pomysł na smaczne, proste i szybkie danie obiadowe. Doskonale smakują z dowolnymi dodatkami. Kotlety smakują wszystkim, a uwielbiają dzieci od małych przez nastolatki. Jest to najczęstszy obiad, który robię. Zawsze się udaje i szybko wykonuje, no i nie trzeba tłuc kotletów.  Potrawa jest prosta do wykonania, można robić razem z dzieciakami, które lubią pomagać w gotowaniu. Tradycyjnie podaję z ziemniakami i surówką sezonową.

ilość porcji: 4 porcje        stopień trudności: łatwy         

czas przygotowania: ok. ok. 15-20 min ze smażeniem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ok. 0,5-0,8 kg
  • 1-2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • bułka tarta
  •  olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • mięso oczyść z błonek i tłuszczu
  • podziel je na części tzn przekrój wzdłuż, odetnij polędwiczki
  • do  talerza nasyp bułkę tartą
  • roztrzep jajka i dopraw solą lub pieprzem
  • mięso zamocz w jajku a następnie obtocz w bułce tartej
  • smaż na złoty kolor z obu stron ok. 3-5 min.
Uwagi:

Moim zdaniem najlepszy smak mięsa uzyskuje się obtaczając piersi z kurczaka tylko w jajku i bułce. Czasem dla urozmaicenia obtaczam najpierw w jajku, potem w mące, znowu w jajku i bułce tartej. Mięso po obróceniu na drugą stronę przykrywany pokrywką. Tłuszcz ze smażenia wykorzystuję do polania gotowanych ziemniaków.

Propozycja podania :

  • kotlety z kurczaka panierowane w bułce podajemy z ziemniakami i sezonowymi surówkami
  • gotowanymi ziemniakami z masłem i koperkiem
  • ryżem smażonym z warzywami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *