makaron z sosem pomidorowym – najprostszy przepis

makaron z sosem pomidorowym – szybki obiad gdy nie masz czasu na gotowanie

Przepis na makaron z sosem pomidorowym to doskonały pomysł na obiad gdy nie mamy czasu na gotowanie. Wybieram makaron typu świderki ponieważ sos wspaniale go oblepia wnikając w zakamarki makaronowej sprężynki. Całość posypuję serem. Danie proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Wystarczy ugotować makaron, dodać gotowy sos, zetrzeć ser na tarce lub dodać kupione wiórki z woreczka i gotowe. Jeśli mamy chwilę czasu sami możemy przygotować smaczny sos.

Makaron z sosem podaję na sposób włoski tzn makaron tylko oblepiony jest sosem. Jeśli lubicie takie danie „po polsku”  i zalewacie makaron dużą ilością sosu, wtedy trzeba zwiększyć ilość sosu podanego w przepisie. Ser, którego zwykle używam do posypania to najczęściej ser włoski, starty na tarce o małych oczkach grana padano lub parmezan. Jak akurat ich nie mam używam zwykły, polski żółty ser, ale wtedy trę go na tarce o grubych oczkach. Można również użyć włoskiej mozzarelli w wiórkach do zapiekania. Wtedy wystarczy przełożyć makaron z sosem do dużego naczynia, w którym będziemy podawać potrawę na stół. Następnie sypiemy po wierzchu ser i przykrywamy pokrywką, lub talerzem na 2-3 minuty. Ważne jest by zrobić to w czasie gdy makaron jest jak najbardziej gorący. Można również najpierw przelać wrzątkiem naczynie w którym podajemy makaron. Mozzarella się rozpuści i będzie się wspaniale ciągnąć!

Takie danie jest bardzo tanie. Zapłacimy mniej niż 10 zł, za obiad dla czterech osób! Makaron wszystkim smakuje, a moje łakomczuchy potrafią wziąć kilka dokładek. Podstawą przepisu jest sos pomidorowy z dodatkami cebuli, czosnku i ziół.

     ilość porcji: ok 6 -7 porcji    czas przygotowania: min.ok. 45-60 min.    stopień trudności: łatwy  

Składniki:

  • 500 gram makaronu świderki
  • ok 20-30 gram lub więcej  tartego parmezanu lub grana padano
  • gotowy sos do makaronu kupiony lub zrobiony wcześniej

lub:

  • 500 gram sosu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

sos:

  • cebulę pokój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
  • cebulę zeszklj na patelni lub w rondlu, potem dołóż czosnek, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze 2 minuty
  • do cebuli z czosnkiem dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie solą i pieprzem
  • sos duś bez przykrywki na wolnym ogniu min 15-30 min, w zależności od gęstości pomidorowego sosu
  • gotowy sos pomidorowy musi stracić smak surowych pomidorów i być gęsty, wtedy dodaj bazylię lub oregano duś jeszcze przez 1-2 min.

makaron

  • zagotuj wodę, dodając ok 1-1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oleju
  • makaron gotuj na pół twardo (al dente) ok 8-12 min.
  • odcedzony makaron wsyp ponownie do garnka, wlej do niego sos i wymieszaj
  • sos ma oblepić wszystkie zakamarki makaronu
  • następnie przełóż makaron z sosem do dużej salaterki i jeśli nie dodano wcześniej sera albo od razu posyp serem albo dopiero indywidualnie na talerzu

Uwagi:

Sos pomidorowy dodawany do sosu wybieramy według własnych upodobań. Mogą to być pomidory w puszcze z jednym czy dwoma koncentratami z dodatkiem wody. Wtedy sos gotujemy aż pomidory zaczną się rozpadać. Może być sam koncentrat z wodą. Ja najczęściej używam włoskich sosów pomidorowych w kartoniku 500 gram i taki został użyty do przygotowania tego dania. Jeśli lubimy jeść makaron „po polsku” – z dużą ilością sosu, do przepisu należy użyć połowę makaronu lub zrobić podwójną porcję sosu.

Sposób podania:

  • makaron z sosem i serem podaję bez surówki

 

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *