Domowa wędlina – smaczna zdrowa i bez konserwantów

Gotowany schab robi się  łatwo i szybko. Jedynie marynowanie mięsa trwa dłużej, ale od tego zależy smak mięsa, więc nie warto skracać tego etapu. Dzięki gotowaniu w mleku schab jest mięciutki. Domowa wędlina jest naturalna ponieważ nie zawiera żadnych poprawiaczy smaku. Kolor mięsa jest szary, a nie różowy. Schab jest  zdrowy, bez konserwantów, idealny do kanapek. Polecany dla dzieci.

     czas przygotowania: ok. 14-15 godz.       stopień trudności: łatwy  

Składniki:

  • 800 g schabu

marynata

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
  • 2-3 łyżki oleju

wywar do gotowania

  • 1 l mleka
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

czynności wstępne:

  • z podanych składników przegotować marynatę
  • mięso oczyścić z błonek, natrzeć marynatą
  • mięso przełożyć do pojemnika z pokrywką lub salaterki z talerzykiem i schłodzić w lodówce na ok.12 godz/ całą noc

gotowanie

  • ok 1 litra mleka zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • mięso włożyć do wrzącego mleka i gotować ok. 1 godziny na wolnym ogniu, pod przykrywką
  • od czasu do czasu pomieszać tak by mięso nie przywarło
  • zostawić w garnku do całkowitego wystudzenia po czym wyciągnąć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem

Uwagi:

 Czas gotowania należy regulować w stosunku do kawałka schabu jaki mamy. Skrócić o ok 10 min. jeśli mamy węższy i dłuższy kawałek.

Sposób podania:
  • mięso kroimy na plastry i podajemy jako wędlinę na zimno do kanapek
  • schab możemy również podawać na ciepło z sosem do ziemniaków, frytek, ryżu czy kasz

 

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *