Ciasto ORZECHOWA KRÓWKA – bez pieczenia

łatwe ciasto bez pieczenia



Ciasto Orzechowa Krówka to łatwe do wykonania ciasto bez pieczenia. Idealne do podania na spotkaniach rodzinnych. Pyszne z 3 warstwami o różnych smakach. Warstwa środkowa czyli krówkowo-orzechowa jest najsłodsza. Pozostałe mają znacznie mniej cukru dzięki temu ciasto lepiej smakuje. Zrobiłam je na imieniny córki i wszystkim bardzo smakowało.

ilość porcji: 20 porcji    czas przygotowania: ok. 0,5 godz. + chłodzenie    stopień trudności: łatwy        blaszka: 25 x 30 cm

Składniki:

  • ok 450 gram herbatników (3 warstwy w blaszce)
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 gramów masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 650 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 puszka 400 gramów masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 gram orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

czynności wstępne:

  • serek mascarpone wyciągamy z lodówki min 1 godzinę przez rozpoczęciem pracy (musi mieć temp pokojową)
  •  dno blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • orzechy prażymy kilka minut, po wystygnięciu rolujemy w rękach oddzielając skórki, orzechy lekko miksujemy lub ugniatamy w moździerzu

I warstwa:

  • układamy warstwę herbatników na dnie blaszki
  • w 150 ml mleka mieszamy 2 budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier
  •    500 ml mleka gotujemy z masłem i dodajemy wymieszaną wcześniej mieszaninę mleka z proszkiem i cały czas mieszamy do zagotowania – trzeba dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki
  • gotową masę wylewamy od razu na warstwę herbatników, wyrównujemy i sypiemy połowę orzechów po wierzchu
  • układamy 2 warstwę herbatników lekko wciskając je w budyń
  • zostawiamy do ostygnięcia

II warstwa

  • mascarpone i masę krówkową dokładnie miksujemy i rozprowadzamy po cieście, układamy 3 warstwę herbatników

III warstwa

  • fiks mieszamy z cukrem pudrem
  • śmietanę ubijamy na sztywno i na krótko przed końcem dodajemy po trochę mieszanki fixu i cukru
  • ciasto dekorujemy resztą orzechów i kakao
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki

Uwagi:

Ciasto należy zrobić dzień wcześniej i całą noc chłodzimy je w lodówce.

Propozycja podania:

  • ciasto Orzechowa Krówka jest idealne na weekend i spotkania rodzinne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *